Ensakia Primary School

 
Ingången till personalrummet och kontoren, elevbyggnaden är den till vänster som ni bara ser en liten del av 
 
Några pre-school elever, här sprang de ut till dörröppningen för att hälsa på oss, så söta

Jag i personalrummet, sitter och rättar böcker vilket är en vanlig sysselsättning 
 
Några av lärarnas skrivbord och tavlan där bland annat schemat för klasserna sitter
 
Klass 8 som ville bli fotade efter en lektion 

Nu har vi varit på skolan i en vecka och jag trivs mer och mer för varje dag. Vi har börjat komma in i arbetet även om det kan bli lite dötid här och där, men då brukar vi själva gå runt och kolla vad klasserna gör. De senaste dagarna har vi gått till pre-school på morgonen för att vara lite med de mindre barnen, som är mellan 3 och 6 år om jag minns rätt. Kan vara från 2 år till och med. Från pre-school går dom sedan vidare till Primary school som är klasserna 1 till 8. Det är mycket mer disciplinerat än i svenska skolan och till och med de allra minsta barnen kan sitta 4 stycken och trängas på en bänk men ändå vara tysta. 
 
Jag och Rebecka har börjat ha några lektioner och i onsdags hade vi en lektion med klass 8 om HIV/AIDS. De verkar lära sig mycket om det i skolan vilket är jättebra eftersom det är en vanlig sjukdom i Kenya och andra afrikanska länder. Vi gick bland annat igenom hur man skyddar sig mot sjukdomen och vad som händer med kroppen om man blir smittad. Jag och Rebecka var dock de som hade lärt oss mest efter lektionen haha. 
 
Barnen är såklart väldigt nyfikna på oss och vill känna på vår hud och vårt hår. "Mzungu, Mzungu!" ropar de så fort de ser oss (vilket betyder vit person) även om de börjar använda våra namn allt mer. De vill att vi ska vara med och leka på rasterna och tycker det är väldigt kul när vi springer, hoppar hopprep och spelar fotboll för det verkar som att de inte tror att vi kan något av det. Lite upp till bevis känner jag då.. ;) Vi brukar även sitta och lära varandra ord på vardera språk och jag och Rebecka får berätta om våra familjer och Sverige. Även lärarna är nyfikna och stället frågor om svenska skolan och annat som tex giftemål - får man bara vara gift med en person?? Här är det nästan konstigt om mannen bara har en fru. 
 
/Moraa (mitt kenyanska namn som betyder ledare) 
 
Moa Åkersten, 20, Umeå

Jag läser Volontärlinjen Global på Mullsjö folkhögskola och i januari börjar ett tremånaders volontärarbete och kulturutbyte i Kenya, PEPP!! Här kommer ni få följa min resa som jag gör tillsammans med mina fina klasskompisar i PeaceWorks-gruppen. Kram


Follow